А музика лунає… | Music-Review Ukraine
Ржанов Євген
Національний камерний ансамбль
Пучков  Ігор
Поліщук Тетяна
У першу річницю пам’яті геніального Мирослава Скорика у Києві представили новий мистецький проєкт із останніх творів маестро
2 червня 2021, середа

Мирослав Скорик  був непересічною особистістю, Героєм України, Шевченківськім лауреатом, легендарним композитором, доктором філософії, академіком Національної академії мистецтв України, професором Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського, а ще дуже інтелігентною  людиною.

Він казав: "Моя музика відображає те, що навколо, те, що болить. Адже музика в усі віки говорила лише про це".  За життя мав мільйони шанувальників.

Його знаменита «Мелодія», яку знають у різних куточках світу, нині сприймається як духовний гімн сучасної України. Він був автором балетів та опер (оперу «Мойсей» благословив Іоанн-Павло ІІ, Папа Римський), симфонічних і камерних шедеврів, які виконують провідні музиканти, творець музики до української кінокласики (серед них параджанівської легендарної стрічки «Тіні забутих предків»), а також перших українських джазових хітів.  Як  видатний педагог створив сучасну композиторську школу, а щ це був е  чудовий диригент, відомий науковець і визначний музично-громадський діяч, Мирослав Скорик був одним із провідних зодчих музичної культури України другої половини ХХ-ХХІ століть.

Заходи по вшануванню пам’яті Мирослава Михайловича розпочалися  у Національній музичній академії України, якій Скорик  віддав 54 роки своєї педагогічної діяльності (1966-2020).  Була відкрита пам’ятна дошка біля аудиторії №42, де з 1999 року і до останніх днів М.М. Скорик працював як завідуючий кафедри історії української музики.

Почесним гостям заходу представили  виставку в аудиторії, а потім у Великому залі імені Героя України Василя Сліпака відбулася  музична присвяту композитору – концерт «Мирослав Скорик – Модест Мусоргський». Цей творчий проєкт Мирослав Михайлович особисто затвердив і сформував за кілька місяців до своєї кончини…

Програма концерту складається з останніх творів митця і композицій, досі невідомих широкому загалу слухачів. Відбулася також світова прем’єра – оркестровка одного з хітів світової музики – «Картинки з виставки» Модеста Мусоргського. Цю масштабну багаторічну роботу легендарний український композитор встиг закінчити буквально за місяць до завершення свого життєвого шляху… Також виконувались твори, які були написані композитором з 2018 по 2020 рр.

У концерті прийняли участь: камерний оркестр «Київські солісти» під орудою диригента Ігоря Пучкова, солісти – японський саксофоніст Кент Ігарасаші, солістка Національної опери України Тетяна Ганіна, піаністи – гранд-віртуоз Євген Ржанов і юний талант Роман Федюрко (концерт  транслювався наживо Національною радіокомпанією України). Кожний номер слухачі супроводжували оваціями, а коли у фіналі пролунала «Мелодія» - ніжна, сердечна, болісна та незабутня, то зал встав, а на очах багатьох були сльози…

«10 УНІКАЛЬНИХ РОКІВ ПОРЯД ІЗ ЛЕГЕНДОЮ»

- До цього  проєкту  ми готувалися понад рік, - розповів Олександр ПІРІЄВ, віолончеліст, музикознавець, автор ідеї проєкту «Скорик – Мусоргський»,  керівник музичної редакції Радіо "Культура".  - Ще у лютому 2020-го Мирослав Михайлович затвердив, як тепер ми розуміємо, свій останній творчий задум, який об‘єднав мистецький доробок композитора, над яким він працював три роки. Мова йде про  «Картинки з виставки» Мусоргського.

Скорик зробив унікальну версію цього твору, який був написаний класиком  як фортепіанна сюїта, а Мирослав Михайлович  зробив аранжування для оркестру та ансамблю ударних інструментів. А у другому відділенні концерту виконувались твори, які лунали у Австрії, Швеції та  Швейцарії, а в Україні це прем‘єри! Кожний має своє «родзинку», бо Скорик встиг зробити спеціальні версії для цього проєкту. Я впевнений, що сьогодні маестро  був із нами і чув свою музику, зокрема, вокальний цикл «Музи» в абсолютно новій створеній маестро версії для сопрано та камерного оркестру… Цей концерт підтверджує, що навіть після земної смерті, життя митця продовжується в його творах. Це була особистість, що об’єднала схід і захід, геній, який своїм мистецтвом прославив Україну.

Я познайомився з Мирославом Михайловичем ще коли був студентом консерваторії. Це відбулося у… потягу «Київ – Львів». Коли до купе зайшов маестро, то я затамував подих, бо розумів, що ця людина – легенда сучасної української музики. То була перша неформальна наша зустріч, а потім їх було дуже багато… Мене дивувало, як багато і плідно  він працював, все встигав, хоча жив у дуже насиченому графіку. Я бачив, як народжувались партитури його творів. Він міг писати навіть о п‘ятій ранку, якщо обіцяв, щось зробити, то завжди виконував, і казав, що «Треба все робити вчасно».  І ці слова були його головним кредо. Я щасливий, що за життя композитора встиг йому сказати, як поважаю його творчість, пишаюся їм, як людиною.

Пригадую й про доленосну зустріч – один із перших концертів фестивалю «Пам‘яті Івана Карабиця» у 2009 році. Я був вражений, як тепло Мирослав Михайлович привітав усіх учасників акції, а на згадку про ту подію лишилися фотографії з маестро. Ми тоді потиснули один одному руки, і згодом почали активно співпрацювати, і  це тривало 10 унікальних років поряд із легендою… Знаєте, поступово ми почали дуже добре розуміти один одного і навіть могли не говорити, а мовчати і то, можливо, було найціннішим, що я міг для себе осягнути. Ми багато їздили і під час тих поїздок я бачив справжнього Скорика. Його обожнювала публіка, музиканти, співаки, а він  був дуже скромним чоловіком. Коли виходив на сцену, то завжди піднімалися всі глядачі у залах, а Мирослав Михайлович посміхався і казав музикантам, що треба закінчувати, щоб не тримати довго людей  у напрузі бо не любив пафосу.

На нинішньому концерті, коли я разом із оркестром виконував  його знамениту «Мелодію», то немов відчув його тголос: «Ну сьогодні непогано»… Я щасливий, що доля подарувала мені незабутні миті, коли зміг долучитися до справжньої легенди, бачив його тріумф не лише після концертів в Україні, а й за кордоном, зокрема, у Швеції, Австрії, Швейцарії…Публіка розуміла, що Мирослав Скорик –це музичне і духовне обличчя нашої держави.

Мені важко сприймати те, що вже рік, як пішов у засвіти Мирослав Михайлович… Та хоча його земне життя завершилося, але те, що він планував, нам все ж вдалося реалізувати. Проєкт «Скорик – Мусоргський» - це унікальна програма, яку ми представили вперше.  Далі протягом вересня – жовтеня її почують слухачі 10 міст і кожен раз виконавці будуть інші. Перший концерт відбудеться у Маріуполі, у рамках фестивалю класичної музики «Mariupol Classic». Мирослав Михайлович хотів, щоб у його програмі приймали участь молоді таланти поряд із метрами. Згадуючи наші проєкти «Три С», «Дні музики Мирослава Скорика», «Рік Скорика», «Мирослав Скорик у стилі джаз», з якими ми гастролювали по всій країні, то впевнений, що кожне з 10 міст турне буде вважати себе щасливчиками, бо ми будемо представлятимемо нові імена і потрясаючу музику маестро. Ми готуємо разом із Львівською філармонією до відкриття нового сезону ще один цікавий проєкт. Я радий, що музика Мирослава Михайловича лунає, а його ідеї ми втілюємо у життя.

***

З вересня проєкт охопить великі міста України, серед яких – Львів, Харків, Одеса, Маріуполь та інші. Нагадаємо, за минулий рік відбулася низка подій, яка увінчує пам’ять про маестро. Так, Львівська національна філармонія й Центр україністики Національної музичної академії України імені Петра Чайковського віднині носять ім’я Мирослава Скорика, Кабінет Міністрів України схвалив проєкт закону щодо встановлення Державної премії імені Мирослава Скорика, за ініціативою Львівської облдержадміністрації та Львівської філармонії запроваджено Всеукраїнський конкурс молодих композиторів імені митця, який будуть проводити раз на два роки. Брати участь у цьому творчому змаганні зможуть  молоді українські композитори, яким у 2021 році виповнюється не більше 40 років і які є громадянами України.

Предметом конкурсу будуть твори для симфонічного оркестру. Проводитиметься він у два тури та буде анонімним. Переможці будуть обрані шляхом таємного голосування міжнародного журі.

Цьогоріч у Львові Мирославу Скорику присвятили третій тиждень 40-го фестивалю “Віртуози”. Його композиції звучать у концертах «Вічная пам’ять» (1 червня), «Станкович & Скорик & Сильвестров» (2 червня), «Бетховен & Скорик» (3 червня), «Музика світла» (4 червня), «In Memoriam & Мелодія» (6 червня) та у концерті-закритті фестивалю – «Vitae & Mortis» (6 червня).

А 5 червня на могилі М.М. Скорика у Львові (Личаківський цвинтар) урочисто відкриють пам’ятник маестро.

Автор: Тетяна ПОЛІЩУК
Колективи: Національний камерний ансамбль "Київські солісти"